Monday, May 3, 2010

barang yang ingin dimiliki

aku teringin beli kereta dan sekarang lesen keretaku pun hampir selesai. paling best sekarang tengah urus peminjaman kereta.. harap-harap tiada masalah lah...

Monday, September 28, 2009


1.1: The potential risk that may happen during system development and how to resolve the risk
Upon we want to create the software we will facing the a few risk. Risk are certain events or conditions that, if they occur, have a positive or negative effect on the project objectives. And have another opinion from Carnegie Mellon University Pittsburgh, Pennsylvania 15213 about risk, he used this definition “If you don’t actively attack the risks, they will actively attack you”. From my research by website, we should know what does it mean to actively attack risks? The answered is by examining the problems that exist in software development today and presenting the SEI Risk Program approach to turning risk into opportunity.

To resolve the risk, we must identifying risk first, assessing risk, responding to risk. Each from this resolving have own major categories of risk. In system developing, we must have knows to identify the potential risk events such technical risk example new breakthroughs, design errors or omissions. Administrative risk example in processing, procedures, changes in roles or responsibilities. Environmental example the culture of the organization, change in management or priorities, office politics and etc. all the risk events will change during the course of the project that may be bring to light additional sources of risk. And for risk identification should firstly be accomplished at the outset of the project and then should be updated on a regular basis throughout the life of the project.

In part of the assessing risk mainly focused on prioritising risks that’s why an effective risk strategy can be formulated. Otherwise, have two basic approaches to analyzing and assessing project risk. In the first approach is have more qualitative and it includes subjective assessments based on experience or intuition. Each approach has its own strengths and weekness when dealing with uncertainly, therefore combination of both qualitative and also the quantitative methods provides valuable technique when conducting risk assessment, for qualitative approaches will focuses on a subjective analyzing of risk based upon a project stakeholder’s by experience or judgement. It can be conducted by individual stakeholder. Among the techniques that fall in this category expected value, decision tress, risk tress and etc. in quantitative approaches to project analyzing including mathematical or statistical techniques and that will be allow the team to model a particular risk situation. As usually, including discrete probability distribution and etc.

The most important resolving in this risk is always responding to risk such as planning responses, possible responses, avoiding, transferring, mitigating, accepting and the last stage is response plan outcomes.

1.2: Chart uses-cases and uses-class Institute Of Business HI

2,1: Criticism Object Oriented Approach In Software Development.
As we known, the object oriented approach is the latest system development strategy in information technology and it is a programming paradigm that use object and also their interactions to design applications and the computer programs. The meaning of the approach is a continuation of the object oriented analysis strategy with emphasis to integrate data and also some process. an object is an item in the computer system, which is capable of giving a reaction to a message but by using different approach in looking at object, this technique requires a different approach during system analysis, system design an also the programming.
The object oriented analysis and design needs to define all types of the object that are required to communicate with human beings and also the devices in the system. A programmer must know used programming language and the environment. Otherwise, the programmer should to more study about new software in oriented object. Have main advantages of using the object oriented approach are the naturalness and re-usability of the object. The natural part, the users are more inclined to think better about their business in the natural form of objects. The re-usability was involves the object class and the same object can be re-used over and over again if required.
Meanwhile, the object-oriented approach is quite difficult to understand for these who are new in the field of system development. Example most of the information system today combine the traditional features and the object-oriented technology. The programmer should have own creativity to create some programming.
However, they should know the meaning each use case diagram, the class diagram and the oriented object model. Refer the history of oriented object approach, have many programmer try to upgrade the uses of it. Ivan Sutherland was early created Sketchpad in 1963. These Sketchpad also in category of the oriented object. However, this was an application and not a paradigm. In the 1980s, there were a few attempts to design processor architectures which included hardware support for objects in memory but these were not successful. Examples include the Intel iAPX 432 and the Linn Smart Rekursiv.
Meanwhile, object-oriented features have been added to many existing languages during that time, including Ada, BASIC, Fortran, Pascal, and others. While adding these features to languages that were not initially designed for them often led to problems with compatibility and maintainability of code.
In other problem is there are a number of the programming challenges which a developer encounter regularly object oriented design. There are also widely accepted solutions to these problems. The best known are the design patterns codified by Gamma et al, but in a broader sense the term "design patterns" can be used to refer to any general, repeatable solution to a commonly occurring problem in software design. Some of these commonly occurring problems have implications and solutions particular to object-oriented development.
As the student of information technology, we must to know a few criticisms about the IT programming such as oriented object. Have a few writer whom expert in IT was wrote the article such as Luca Cardelli was wrote titled ‘Bad Engineering Properties of object oriented languages. Richard Stallman wrote in 1995, Adding object oriented programmed to Emacs is not clearly an improvement, he used the object oriented programmed and when it’s working on the Lisp machine window and he disagree with the usual view that it is a superior way program. Other criticism is Christopher J.Date stated that critical comparison of object oriented programmed to other technologies, relational in particular, is difficult because of lack of an agreed-upon and rigorous definition of object oriented programmed. And Alexander Stepanov suggested that object oriented programmed provides a mathematically-limited viewpoint and called it, "almost as much of a hoax as Artificial Intelligence" (possibly referring to the Artificial Intelligence projects and marketing of the 1980s that are sometimes viewed as overzealous in retrospect).


2.2: The differences between uses cases “include” and “Extend”.
2.2.1: The Include Relationship
The include relationship is typically where a set of use cases each includes some common functionality that is expressed in one shared sub-use cases. Example while writing use cases, we may find that sections of some use cases occur in multiple use cases.
Meanwhile, have e few uses case most important for this process such as maintain members use case, inclusion a sub-use case, a sub-use case and etc. Each from this use case have own their process to possible the process have smooth processing in oriented approach in software development. Otherwise, we can describe it as doing something common to several uses cases.
2.2.2: The Extend Relationship
The extend relationship is another type of relationship between use cases. In definition, the extend relationship is doing something extra in use cases.
Example we can add methods to a class by declaring them in an interface file under a category name and also defining them in an implementation file under same name. Meanwhile, the category name indicates that the methods are additions to a class declared elsewhere, not a new class. As our information, a category can be an alternative to a subclass. Rather than define a subclass to extend an existing class, through a category you can add methods to the class directly.
Have a few methods most important in this relationship. It is NSArray and OPENSTEP. It is for can do anything that methods defined in the class proper can do. A very common use of the extend relationship is for some action that can be taken at any time and also ability to print the information on the screen at any time.
2.3: What is inheritance and multiple inheritance? Explain the criticism and also the benefits.
Inheritance is a vital aspect of object-orientation and also it is relationship between object. This contrasts with an association relationship and which is the ‘has-a’ relationship. It’s can be shown on both conceptual class diagram and design class diagram to let the programmer easy to build the system. For examples you were writing a system department of polis Diraja Malaysia. This system has to handle many other units like Criminals Unit, Traffic Unit, Communication Unit, and etc. and in this system have different position and also each from them have different qualification. All these have some things in common and some things different. If we to draw the classes we might have following


For the multiple refer to a features of some object oriented programming language in which class can inherit. Meanwhile, most one superclass, languages that will support multiple inheritance include example Eiffel, C++, Python, Perl, Curl, common Lisp(via lisp) and TCL (via incremental TCL). The benefits of this part is allow a class to take an functionality from multiple other classes such as allowing a class named student musician to inherit from a class named person and a class named musician and also have a class named worker.
Worker: Person
Musician: Person Worker
Student Musician: person, musician worker.

Every system have own weakness to implemented the programming. Including this multiple inheritance, not implemented in many language to manage the system and create the new system through this system. The increased complexity will be obvious in development the new system. The other aspect, the semantic ambiguity after summarized as the diamond problem. Otherwise, it is not being able to explicitly inherit multiple times from a single class and order of inheritance changing class semantics.
In for using the language to create the system through it, in languages with C++/Java style constructors exacerbates the inheritance problem of constructor chaining, thereby creating maintenance and also the extensibility problems in these languages.

^ A Theory of Objects, Martin Abadi and Luca Cardelli
^ "Mode inheritance, cloning, hooks & OOP (Google Groups Discussion)". ^

Panduan Membuat Subject Untuk Post

1. Tajuk setiap post mestilah dimulai dengan prefix bersesuaian. Prefix yang perlu diguna pakai adalah seperti:
[TUTORIAL][HELP][INFO]2. Tajuk setiap post hendaklah menerangkan tujuan post dibuat. Jangan mengelirukan pembaca dengan tajuk yang tidak munasabah.Panduan Untuk Post dengan Prefix [HELP]1. Topik yang mempunyai prefix [HELP] digunakan hanya jika ingin meminta pertolongan bagi sesuatu masalah. 2. Topik berjenis ini, harus di tanda [SOLVED] jika permasalahan sudah selesai dan terjawab. 3. Moderator sila ambil perhatian. Lock thread yang telah ditanda dengan [SOLVED] supaya sebarang permasalahan baru boleh dimulakan dengan thread lain.Panduan Untuk Post dengan Prefix [INFO]1. Topik yang mempunyai prefix [INFO] digunakan hanya jika terdapat maklumat yang ingin dikongsi. Sebagai contoh, game terkini dll.Panduan Untuk Post dengan Prefix [TUTORIAL]1. Topik yang mempunyai prefix [TUTORIAL] digunakan jika anda ingin menulis tutorial yang berguna kepada pembaca lain. 2. Seelok-eloknya, topik yang mempunyai tanda [TUTORIAL] ini dikumpulkan didalam bahagian TUTORIAL dan TIPSPanduan Menulis CODE1. Untuk copy and paste/menaip code - seelok-eloknya anda menggunakan BBcode dengan Icon Code dan bukannya Quote. 2. Keserasian semua post penting supaya pembaca mudah mengetahui tujuan anda menulis sama ada untuk QUOTE penulisan orang lain, ataupun anda menulis CODE untuk rujukan pembaca.3. Untuk perbezaan dari segi bahasa, sila semak dua link berikut: CODE dan QUOTEPanduan Memaparkan Gambar Didalam Post1. BBcode untuk memaparkan gambar masih belum sempurna 100% ketika ini. 2. Di minta jasa baik pengguna forum untuk menukarkan saiz pixel gambar anda dengan pixel maksimum 640 x 480 jika gambar tersebut terlalu besar. 3. Ini bagi melancarkan pembacaan pengguna forum lain supaya tidak keliru.

Penghargaan untuk seorang Ayah.

Sempena hari bapa ini,
kami anakmu ingin mengucapkan ribuan terima kasih
Atas kasih sayang yang telah dikau curahkan kepada kami,
Pelbagai derita telah dikau tanggung untuk memberikan sesuap nasi kepada kami.

Begitu besar pengorbananmu sehingga kami tak terbalas dengan wang ringgit,
Semenjak pemergian ibu,
Dikau telah memainkan 2peranan kepada kami, dikaulah ayah dan dikau juga ibu,
Dikau umpama permata yang terlalu tinggi nilainya,
Permata ini yang telah menyinari hidup kami semua,
Sehinggakan kami telah mencapai kejayaan.

Tanpa dirimu kami takkan wujud dalam dunia ini,
Tanpa dirimu kami takkan merasakan kasih sayang seorang ayah,
Dikau tak pernah merintih walau sesaat pun untuk menjaga kami sehingga dewasa,
Kami sebagai anakmu akan berjanji akan menjagamu walau apapun terjadi,
Kerna dikaulah segalanya dalam hidup kami.










Suara Umairah begitu merdu ketika mengaji Al-Quran, Ibu-bapanya telah mendidik Umairah dengan penuh kasih sayang dan didikan Agama merupakan yang terpenting bagi keluarga mereka. Dari segi fizikal, Umairah mempunyai sepasang mata yang berwarna coklat muda, alis mata lentik, alis kening yang cantik, hidung yang mancung bak seludang, bibir yang munggil, wajah yang seperti keanak-anakkan, kulit putih melepak, kecil molek. Umairah berumur 24 tahun dan telah mendapat pendidikan di Universiti Islam Antarabangsa dalam Ijazah Sarjana Muda jurusan Pengajian Islam di Shah Alam. Dia bercita-cita ingin menjadi seorang pendidik yang berjaya. Namun sejak umur 10 tahun Umairah sering mengalami sakit kepala dan telah menjalani pemeriksaan selanjutnya di hospital awam Kota Kinabalu dan doktor telah mengesahkan bahawa dia menghidapi penyakit barah otak yang agak kritikal. Kehidupan beliau bergantung pada ubat-ubatan namun dia cekal menghadapi dugaan itu dengan sokongan keluarganya yang tercinta.

Bulan Mei tanggal 15 tahun 2007 adalah hari yang begitu bersejarah dalam hidupnya. Umairah telah graduate dalam kursus Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam di Universiti Islam Antarabangsa di Shah Alam. Keluarga Umairah meraihkan kejayaannya dengan penuh rasa syukur dan mereka membuat doa kesyukuran ke atas kejayaan Puteri tunggal mereka. Beberapa minggu Umairah sering meluangkan masa dengan keluarganya dan menebus segala masa yang telah dihabiskan olehnya sewaktu mencari ilmu. Pada saat itu, bagi Umairah setiap saat itu amat berharga bagi dirinya yang tiada ternilai. Ayah Umairah seorang pendidik di salah sebuah sekolah menengah agama di Kota Kinabalu. Ibu Umairah seorang suri rumah dan juga merupakan seorang guru Kafa, kelas kafa tersebut hanya diadakan di rumah mereka dan terdapat ramai anak-anak muda menyertai kelas tersebut.

Umairah sering membantu ibunya mengajar anak-anak murid ibunya semenjak dia graduate. Pada suatu ketika selepas selesai kelas Kafa, kepala Umairah tiba-tiba terasa sakit yang amat sangat hendak sahaja dia menghantuk kepalanya ke dinding agar sakit itu akan berkurangan. Setelah itu, Umairah tiba-tiba pengsan dan pada saat itu ayah dan ibunya pulang ke kampung kerana mereka mendapat berita buruk bahawa adik bongsu ibunya meninggal dunia akibat kanser rahim yang tiada perikemanusiaan. Sewaktu ketiadaan kedua orang tuanya Umairah telah ditemani oleh sepupunya Lisa, Lisa telah diasuh oleh ibu-bapa Umairah semenjak umurnya 10 bulan dan kini telah berusia 22 tahun dan masih menuntut di Univeristi Teknologi Malaysia dalam jurusan diploma Pengurusan Perniagaan. Ibu-bapa Lisa telah meninggal dunia sewaktu menyertai rombongan umrah yang dianjurkan oleh salah sebuah angensi pelancongan yang agak terkenal di Sabah dan setelah itu Ibu-bapa Umairah telah mengambil alih tanggungjawab yang telah ditinggalkan oleh Ibu-bapa Lisa.

Umairah tidak sedarkan diri dan pada masa itu, Lisa sedang menyediakan makan malam untuk mereka berdua. Setelah selesai, Lisa memanggil kakak sepupunya untuk menjamu selera bersama namun tiada tindak balas dari Umairah. ‘Kak Umairah…jom kita makan! Makanan dah siap ni” setapak demi setapak kaki Lisa melangkah ke ruang tamu rumah mereka dan tiba-tiba Lisa melihat sekujur tubuh terbaring berhampiran dengan meja di salah sudut ruang tamu tersebut dan Lisa melihat Umairah sedang mengenggam botol ubat yang sentiasa dibawanya bersama kerana ubat itulah adalah nyawanya. Umairah sering kali menjalani rawatan susulan dan Umairah sering merahsiakan keputusan rawatan tersebut daripada pengetahuan keluarganya kerana dia tidak mahu merunsingkan ahli keluarganya. Seringkali orang tuanya bertanya dia pasti akan menyakinkan mereka bahawa penyakitnya akan beransur pulih tetapi dia tidak menyedari bahawa tindakannya merahsiakan peristiwa itu akan membuatkan keluarganya bertambah runsing. Dengan segera, Lisa mencapai telefon bimbit di dalam kocek seluar pijamanya dan segera menelefon pihak Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu agar menghantar sebuah van Ambulance untuk menghantar Umairah ke hospital untuk menerima rawatan yang selanjutnya.

Setelah tibanya di ruangan kecemasan, Umairah telah di masukkan ke wad pembedahan untuk mengeluarkan ketumbuhan yang berada dalam otaknya. Sebelum ini, doktor berkali-kali menasihati Umairah untuk melakukan pembedahan kerana tahap penyakitnya semakin kritikal dan boleh mengancam nyawanya namun nasihat itu tidak diambil peduli oleh Umairah kerana kos pembedahannya begitu mahal dan Umairah akan menjalankan operasi ini setelah dia mendapat pekerjaan tetap kelak.

Dengan segera Lisa menghubungi ibu dan ayah Umairah untuk memberi khabar tentang Puteri sulung mereka itu. Lisa terlalu cemas atas peristiwa itu dan Lisa berdoa kepada Allah S.W.T agar keadaan kakak sepupunya akan kembali pulih seperti sedia kala. Beberapa jam kemudian, Ibu dan Bapa Umairah pun tiba dalam keadaan yang cemas dan mereka bertanya kepada Lisa “macam mana keadaan kakak kau?” kemudian Lisa menjawab persoalan makcik dan pakciknya dengan suara yang terkedu-kedu dan menceritakan hal sebenar.

Hampir lapan jam operasi pembedahan berjalan, ahli keluarga Umairah kelihatan cemas dan selepas itu seorang doktor yang merupakan ketua dalam operasi tersebut keluar dari bilik operasi kemudian memanggil mereka ke biliknya untuk memberitahu keadaan Umairah. “Sebenarnya penyakit anak tuan dan puan semakin kritikal dan sebelum ini saya mendapat tahu daripada pihak hospital bahawa pesakit telah dimaklumkan terlebih dahulu agar melakukan operasi pembedahan untuk mengeluarkan ketumbuhan di dalam otaknya namun tiada tindak balas daripada pesakit” kata doktor tersebut sambil menghela nafas yang panjang. Apabila terdengar berita dari doktor tersebut, wajah kedua ibu-bapa dan Lisa menjadi bertambah sayu.

Umairah telah disahkan koma dan doktor telah mengeluarkan ketumbuhan tersebut dan segala kos operasi telah ditanggung oleh Ibu dan Bapa Umairah sendiri hasil dari tabungan mereka sepanjang bekerja. Lisa cuba bertanyakan tempoh keadaan koma Umairah dan doktor menjangkakan bahawa berkemungkinan Umairah akan koma untuk selama-lamanya. Umairah akan pulih jika dia mempunyai semangat yang kuat dan ahli keluarga serta teman-temannya perlu memberi sokongan yang kuat untuk Umairah agar dia cepat sembuh dan sedar dari tidurnya. Setelah itu, doktor telah memaklumkan bahawa hanya dua orang pelawat sahaja dibenarkan masuk ke dalam ruangan bilik rawatan rapi itu. Ibu dan Ayah Umairah merupakan pelawat yang terawal memasuki bilik tersebut untuk menjenguk puteri sulung mereka. Sayup hati si ibu melihat keadaan anaknya terlantar di atas katil dengan alat penyambungan pernafasan serta peralatan pengesan nadi yang dipasang di bahagian dada dan pergelangan lengan Umairah. Sesekali terasa air mata menitis ke pipi, di dalam hati ayahnya “seandainya penderitaan anakku ini dapat ku pikul alangkah baiknya”sambil mengeluh kecil lalu mengesat air matanya. ibu Umairah yang asyik termenung sambil mengusap-usap kepala anaknya. Tiba-tiba tangan ayah Umairah terasa lembut menyentuh bahu isterinya. Lalu cuba memujuk isterinya agar redha dengan apa yang telah ditakdir oleh Allah “Sayang, sabarlah kita redha apa sahaja yang telah ditakdirkan kepada keluarga kita mungkin ada hikmah sebaliknya. Kita berdoa sahaja agar semuanya akan kembali pulih seperti sedia-kala”sambil mengusap manja bahu isterinya. Walaupun hakikatnya hati ayahnya pun turut merasakan kepiluan itu namun dipujuk hatinya sendiri bahawa semua ini ada hikmahnya. Redha sahaja dengan apa yang telah ditakdirkan. Ayahnya yakin dengan berkat kesabaran dan diiringi dengan doa maka suatu hari keajaiban akan muncul juga. Dengan segera dia mengajak isterinya pulang rumah kerana kelihatan isterinya terlalu letih. “Sayang jomlah kita pulang rumah dulu! Sayang kelihatan terlalu letih, nanti esok kita datang melawat lagi. Umairah pun nak rehat juga tu”dengan nada suara yang lembut lalu mengengam lembut tangan isterinya. Ibu Umairah menuruti kehendak suaminya. Selang beberapa minit kemudian, mereka pun beredar dari ruang rawatan rapi dan beredar dari kawasan hospital menaiki kereta Viva milik anak saudara ibu Umairah. Kereta itu dipandu oleh Lisa, sepanjang perjalanan yang sunyi menuju ke rumah dan kelihatan sekitar jalan dibasahi embun subuh, suasana kereta itu sangat senyap masa menunjukkan jam 3.30am dan kenderaan mereka tetap meluncur jalan dengan laju agar segera tiba ke destinasi yang di tuju..Masing-masing melayan perasaan sedih. Sesekali pandangan Lisa memandang cermin pandang belakang di dalam keretanya melihat ibu Umairah yang kelihatan terlena dan ayah Umairah dudk bersebelahan dengan ibu Umairah yang sedang memeluk bahu isterinya yang lena dalam dakapannya. Telah lama dia mengganggap mereka seperti ibu dan ayahnya kerana kedua orang tua Umairah telah menjaganya semenjak dia berumur 10 bulan. Merekalah yang telah memberikan kasih sayang dan juga membiayai kos kehidupan Lisa. Bagi Lisa jasa mereka takkan terbalas dengan wang. Terlalu bernilai kasih sayang telah dicurahkan oleh keluarga itu. Umairah sendiri pun menganggap Lisa seperti adik kandungnya sendiri.

Selang beberapa minit kemudian, kereta itu terus meluncur diruang letak kereta rumah mereka di teluk villa. Begitu indah kawasan rumah rumah mereka yang dihiasi dengan pokok-pokok bunga orkid dan pelbagai jenis lagi bunga-bungaan. Itulah hasil kerja tangan mereka sekeluarga pada hujung minggu. Rumah mereka berhadapan dengan taman reakrasi dan juga kawasan laut yang terbentang luas dengan air yang biru. Dengan pelahan-lahan Lisa mengejutkan kedua orang tua itu lalu mematikan enjin kereta dan mereka pun keluar dari perut kereta lalu menuju ke dalam rumah. “Ayah biar Lisa buatkan minuman susu dulu. Ayah dan ibu rehatlah dulu di dalam bilik. Nanti Lisa bawakan minuman ke dalam bilik ayah dan ibu” sambil tersenyum, lalu melangkah kakinya menuju ke ruangan dapur. Kelihatan kelibat ayah dan ibu Umairah pun melangkah kaki menuju ke bilik mereka yang berada di tingkat atas. Lalu mengetuk pintu bilik mereka dan beberapa minit kemudian ibu Umairah segera membuka pintu dengan perlahan-lahan Lisa menyerah dulang yang berisi dua gelas susu panas jenama omega dan kemudian ibu pun menyambutnya dengan mesra. “Lisa pergi rehat lah dulu!”ibu umairah berkata dengan nada yang sayu “Lisa pun kelihatan letih sekali”sambung ibu Umairah. “Baiklah ibu, Lisa pun nak mandi dulu then Lisa nak tidur sekejap. Kalau ada yang ibu nak minta Lisa bantu, panggil jak Lisa kat dalam bilik”sambil memyentuh bahu ibu dan lalu beredar dari muka pintu bilik mereka dan menuju ke bilik yang tidak jauh dari jarak bilik ibu dan ayah Umairah. Setibanya Lisa di ruangan biliknya dengan segera kakinya terus melangkah menuju ke kamar mandi lalu menggapai tuala yang sedia tersidai di tepi pintu kamar mandinya.

Setelah selesai membersihkan diri, Lisa pun mengambil wudhu untuk mengerjakan solat subuh. Mereka terlalu lama berjaga dihospital, peristiwa Umairah jatuh pengsan dalam sekitar jam 8.00malam lalu Lisa pun menghubungi unit kecemasan hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu dan kemudian Lisa menghubungi ibu dan ayah Umairah yang pada masa itu berada di daerah Tuaran kerana melawat salah keluarga mereka telah meninggal dunia akibat kanser rahim yang telah dihidapinya selama 2tahun. Lisa mengerjakan solat subuh penuh dengan khusyuknya selepas solat Lisa pun memohon doa agar keluarga itu di murahkab rezeki serta mendoakan agar Umairah sembuh dari penyakinya. Tidak dilupakannya dia turut mendoakan kedua orang tuanya yang telah kembali ke rahamatullah semenjak 22 tahun lalu. Sesekali terasa airmata membasahi pipinya sewaktu memohon doa. Setelah selesai solat Lisa melipat sejadah dan telekung dengan kemas lalu disimpannya di dalam almari. Badan terasa letih lalu dia pun berbaring di atas katil dan matanya pun mula terlelap.

Kedengaran bunyi alarm o’clock begitu membingit ditelinga sehinggakan Lisa tersedar dari lenanya. Lalu menggapai alarm o’clock kelihatan jarum jam menujuk ke arah jam 7.30pagi dengan segera dia bangkit dari katilnya dan menuju bilik mandi untuk membersihkan diri dan setelah itu mengenakan t-shirt berwarna merah jambu dan seluar jeans. Dengan rapinya dia mengatur dirinya dan kakinya pun melangkah menuju ke pintu untuk segera turun ke tingkat bawah menuju ke dapur untuk menyediakan sarapan. Kelihatan ibu dan ayah Umairah belum lagi bangun dan dengan segera Lisa pun memanaskan air panas dengan menggunakan alat pemanas elektrik. Tanggannya mula menggapai periuk kecil untuk merebus telur dan kemudian menghidangnya sebagai sarapan pagi mereka. Di atas meja telah juga disediakannya roti untuk dimakan bersama telur rebus tadi. Setelah tugasan dapurnya selesai, dia pun mengambil sarapannya dan kemudian meninggalkan nota ringkas yang tercacat “hari ni ada kuliah mungkin Lisa balik lewat sikit. Sarapan sudah Lisa sediakan di atas meja dan kalau ada apa-apa hal call Lisa jak, Ok!”dilekatnya nota ringkas itu di pintu peti sejuk mereka yang terletak di ruang dapur berhampiran dengan meja makan. Lalu dengan segera dia mengemas bekas sarapannya dan berangkat pergi menuju ke kampus dengan kenderaan Vivanya yang telah dihadiahkan oleh ayah sewaktu mendapat keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik SPM dahulu. Begitu juga dengan Umairah yang telah memiliki kereta jenis yang sama setelah mendapat keputusan yang cemerlang selepas menamatkan pelajarannya diperingkat ijazah.

Hampir 9.00pagi dia telah tiba di kawasan perkarangan letak kereta siswa dan siswi di UITM, kuliah Lisa akan bermula setengah jam lagi. Selang setengah jam muncullah Prof Iqbal yang merupakan Professor jurusan pengurusan perniagaan dan Prof itu kelihatan begitu segak lagi dengan pakaian formalnya dan tangannya menggengam komputer riba dan tentu di dalam komputer itu terkandung pelbagai maklumat. Setibanya prof tersebut, kuliah pun dimulakan dan pelbagai perbincangan telah dibentangkan. Setelah perbentangan dilakukan maka Prof pun memberi tugasan dan mengarah kan siswa dan siswi melakukan tugasan yang diberikannya itu secara berkelompok. Salah satu tugasan yang dimaksudkan adalah perlu menemuh ramah ahli perniagaan yang berjaya. Ahli kumpulan Lisa terdiri dari 5 orang ahli iaitu Carol, Ana, Izam, Lisa, dan Mierul.

Setelah selesai kuliah, Lisa dan bersam 5 orang rakannya itu membuat perbincangan beraitan dengan tugasan yang diberikan sebentar tadi. Ana memberi cadangan bahawa menemu duga rakan abangnya yang merupakan ahli perniagaan muda dan agak terkenal dalam bidang perniagaan contractor. Serba sedikit Ana mengetahui latar belakang individu yang ingin ditemu ramah oleh mereka. Dia merupakan pemuda yang kacak, berasal dari keluarga yang sederhana dan telah lama menceburi bidang ini selama 5tahun. Penjelasan yag telah dierikan oleh Ana dapat menggambarkan serba sedikit sifat fizikal dan juga mental individu tersebut. Mereka membuat keputusan untuk membuat temu janji dengan lebih awal agar prosess menemu ramah berjalan dengan lancar.

Setelah itu, semua dari mereka pun bersetuju dengan Ana dan kemudian Ana pun segera menghubungi abangnya yang merupakan salah seorang staff disyarikat yang dimaksudkan agar memaklumkan hajatnya itu. Selepas sahaja Ana memberitahu perkara tersebut maka tanpa membuang masa, abangnya pun melangkah kakinya menuju ke bilik Pengarah syarikat yang merupakan individu yang dimaksudkan. Kedengaran pintu bilik Irfan seperti diketuk pelahan-lahan oleh seseorang dan dengan segera dia menjemput dengan nada yang selamba dan kelihatan begitu banyak tugasan di atas mejanya yang perlu diselesaikannya dengan segera kerana pada waktu petang dia akan mula bergerak ke lokasi pembinaan di pekan daerah Penampang yang akan membina sebuah pusat membeli belah. ”Masuk ! ” sambil tangannya pantas menaip butang-butang kekunci komputernya ”Ruchard rupanya ” Ruchard merupakan staffnya yang paling dia rapat dan juga abang kepada rakan Lisa Ana. Ruchard memeggang jawatan Executive Account disyarikat tersebut”oh u pulak bah ni Ruchrad, i ingat siapa tadi. So pa crita u ni jumpa i ? soalnya kepada Ruchard dengan nada yang selamba. Lalu Ruchard pun segera memberitahu bahawa ada 5 orang pelajar UITM Sabah ingin menemu ramah berkaitan dengan kerjayanya dalam menceburi bidang perniagaan “ermm…I nak bagi tau u ni lusa hari selasa ada 5 orang students nak interview u dan salah seorang dari mereka adalah adik I namanya Ana berkenaan dengan pengalaman u menceburi bidang perniagaan”dengan selamba melabuh punggungnya di kerusi yang terdapat di hadapan meja Irfan. “Menarik”Irfan berkata sambil menggerak-gerakkan pen jenama Dunhillnya yang dibeli dari Paris beberapa bulan lepas. “So u informed kat diorang yang I bersetuju untuk interview tu nanti” senyuman yang manis terukir sehinggakan menampakkan lesung pipit pada pipinya “oh ya ada wartawan joined interview tu?”gurau nya sambil menggangkat sepasang keningnya dan lalu ketawa kecil. “U ni tak habis-habis bergurau” Ruchard pun turut tersenyum dengan guraun Irfan dan sambungnya lagi “I suruh diorang bawa Taylor Swift joined sekali, amacam nak ker?”sambil tersengih-sengih. “Bah baguslah then terus I lamar Taylor Swift jadi wife I, tak jeaouls ker?” matanya menjelilng Ruchard yang duduk di hadapannya lalu memandang skrin komputernya. “Wah, sukanya dia rasa bahagialah dalam hati u tu huhuhu” Ruchard mula bergurau kecil dan lalu menggangkat punggungnya dari kerusi yang empuk itu “bah I pun banyak kerja nak siapkan. Nanti ada pulak yang marah kat I kalau kerja I tak siap” sambil melangkah menuju ke pintu. “Hahaha, sedar pun. Kalau tak siap-siap kerja u tu I potong gaji u nanti” gurau Irfan.

Setelah itu, tanpa membuang masa Ruchard pun memaklumkan adiknya melalui SMS. Ana membaca SMS yang dikirim oleh abangnya Ruchard “member abang setuju dengan interview tu. So lusa kamu datanglah ke pejabat dalam sekitar jam 11.00pagi” Ana tersenyum sumbing sewaktu membaca message yang tertera pada skrin handphonenya. “Abang I baru jak sent message tadi then dia cakap member dia setuju untuk interview so lusa kita ke pejabatnya” sambungnya lagi.


Banyak fail projek perlu diperiksa oleh Irfan. Irfan selalu menghabiskan masanya dengan tugasan di pejabat. Satu demi satu fail tersebut dibacanya dengan teliti. Irfan merupakan pengurus terbesar syarikat Teguh Sdn.Bhd yang menjalankan perniagaan berkaitan dengan kontraktor. Syarikat ini telah ditubuhkan hampir 5 tahun atas perkongsian titik peluhnya dengan Qasidy yang merupakan adik sepupunya. Irfan dan Qasidy berasal dari keluarga yang sederhana. Irfan mempunyai impian yang tinggi dan juga semangat yang kuat untuk mencapai impian yang diimpikannya. Dia juga telah mendapat pendidikan di salah sebuah Universiti terkemuka di Amerika Syarikat dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda pengurusan perniagaan.

Sewaktu di Amerika, Irfan lebih selesa meluangkan masa di kelab-kelab malam dengan teman-teman sekolejnya bertujuan mencari ketenangan. Irfan merupakan seorang pemabuk sekiranya dia menghadapi tekanan ataupun masalah lain, dia akan berkunjung ke kelab-kelab malam untuk berfoya-foya. Walaupun Irfan mempunyai tabiat buruk seperti itu namun dia bijak dalam mengendalikan tugasannya sebagai seorang pelajar dan dia merupakan pelajar Malaysia terkenal pada masa itu kerana keputusan akademiknya sering mendapat pujian oleh pihak Universiti.

Setelah menuntut 3 tahun di Amerika, Irfan kembali ke tanah air untuk membuka perniagaan bersama sepupunya Qasidy yang juga merupakan seorang yang berpendidikan seperti Irfan namun Qasidy tidak berpeluang untuk mengikut jejak abang sepupunya untuk melanjutnya pendidikan ke luar Negara dan hanya menuntut di Institusi swasta iaitu UNITAR yang bertapak di Kuala Lumpur. Qasidy mempunyai cita-cita yang sama seperti Irfan dan mereka pernah berjanji bahawa suatu saat mereka akan membuka syarikat perkongsian antara Irfan dan Qasidy. Namun sikap Qasidy jauh berbeza dari Irfan, Qasidy tidak gemar berkunjung ke tempat yang selalu dikunjungi oleh Irfan tetapi Qasidy lebih suka bersukan dan aktiviti sukan yang diminati olehnya adalah sukan Tenis. Qasidy sering menyertai pertandingan sukan Tenis yang dianjurkan oleh Universiti tempat dia menuntut. Ketika Qasidy mempunyai masa lapang dia sering melakukan aktiviti ini bersama rakan-rakan sekolej dengannya.

Irfan dan Qasidy tinggal bersama-sama semenjak tamat pengajian lagi. Ibu dan ayah Irfan sudah meninggal dunia sewaktu Irfan masih menuntut di Amerika. Kini Irfan menganggap Ibu dan Ayah Qasidy seperti orang tuanya sendiri. Ibu dan bapa Qasidy tinggal di salah sebuah kampung di Johor Baharu

Semakin hari semakin banyak projek yang perlu diurus oleh mereka berdua dengan bantuan 20 orang pekerja bawahan mereka. Setiap projek yang ingin dilaksanakan memerlukan persetujuan daripada Irfan dan Qasidy kerana mereka merupakan CEO di syarikat tersebut. Kadang kala mereka berdua meluangkan masa bersama untuk menjenguk keluarga di kampung dan kadang kala mereka tidak dapat meluangkan masa bersama kerana sibuk dengan tugasan masing-masing.

Seperti biasa, bila Irfan ingin meredakan ketegangan yang di hadapinya dia akan melakukan aktiviti yang biasa dilakukan olehnya sewaktu di Amerika, berfoya-foya dan minum arak. Walaupun Irfan sering terlibat dengan aktiviti sosial namun dia tidak pernah terlibat dengan aktiviti perjudian kerana dia menganggap aktiviti itu tiada dapat sebarang keuntungan malah akan menghadapi kerugian besar dalam kehidupannya tetapi dia tidak menyedari bahawa aktiviti kegemarannya itu tiada mendapat keuntungan pada dirinya malah akan mengancam kesihatannya tetapi Irfan beranggapan bahawa aktiviti ini adalah satu aktiviti yang sangat menyeronokkan dan dia juga beranggapan hidup ini perlu sentiasa merasakan nikmatnya dunia. Didikan agama kurang didedahkan kepada Irfan kerana ibu dan bapanya kurang menitik berat soal itu kerana sentiasa sibuk untuk mencari wang yang banyak untuk menyara keluarga dan bagi mereka sekiranya mempunyai banyak wang maka pelbagai keinginan mereka dapat dipenuhi.

Qasidy sering menasihati Irfan agar berubah namun nasihat itu tidak dipedulikan oleh Irfan sehingga suatu ketika dahulu sewaktu Irfan pulang dalam keadaan mabuk dan ditemani dengan seorang wanita, Qasidy cuba menasihatinya dan memarahi abang sepupunya itu dan setelah itu pertengkaran bermula dan masing-masing bermasam muka dan tidak bertegur sapa antara satu sama lain. Sejak saat itu, Qasidy hanya mampu berdiam diri ketika Irfan melakukan tabiat buruknya itu baginya cukup puas dia menasihati Irfan tetapi tiada guna juga nasihati tersebut tidak diambil kisah oleh Irfan.

Suatu ketika, syarikat mereka telah mendapat projek yang besar dan mampu memberi keuntungan sehingga 2 billion. Projek yang dimaksudkan itu adalah projek membangunan kawasan perindustrian di Sarawak. Projek itu berjalan dengan lancar seperti yang dirancang dan telah mereka mengaut keuntungan yang besar hasil dari projek tersebut. Irfan meraihkan kejayaannya disalah sebuah kelab yang terkenal di ibu Negara. Pada malam itu, Irfan meneguk air haram itu terlalu banyak sehingga keadaannya begitu teruk. Selepas majlis itu selesai, Irfan ingin pulang ke rumah kerana terlalu merasa keletihan.
Ramai pekerja bawahannya menawarkan diri mereka untuk menghantar Irfan pulang ke rumah “Encik Irfan kelihatan terlalu lemah, ini boleh membahayakan diri Encik sendiri biar salah seorang dari kami menghantar Encik pulang ke rumah” kata salah seorang dari pekerjanya yang telah menyertai jamuan itu. Namun pelawaan itu ditolak buat-bulat oleh Irfan kerana dia merasakan masih mampu melakukannya tanpa bantuan sesiapa pun tapi pada hakikatnya keadaan tubuhnya begitu lemah dan mampu memberhayakan dirinya sendiri “ tak payahlah korang susah-susah, aku masih mampu lagilah” katanya sambil menepuk bahu salah seorang daripada pekerjanya. Sewaktu pemanduannya untuk pulang ke rumah, Irfan mengalami kemalangan jalan raya dan keadaannya begitu teruk. Dengan segera Irfan dikejarkan ke hospital yang berdekatan dengan kejadian. Qasidy tergesa-gesa mengapai kunci kereta yang tersimpan di dalam almari khas setelah mendapat berita tersebut daripada salah seorang pekerja mereka yang menyertai jamuan itu. Tanpa membuang masa Qasidy menyampaikan berita ini kepada keluarga mereka di kampung.


Hampir beberapa jam mereka menunggu di ruangan berhampiran bilik bedah di hospital tersebut dan masing-masing kelihatan cemas dan sedih terutamanya ahli keluarga Irfan. Hampir 4 jam lampu kecemasan di bilik operasi tempat Irfan dirawat menyala. Qasidy memerhatikan nyalaan lampu itu dengan penuh cemas dan tiba-tiba lampu tersebut terpadam dan seorang doktor berbangsa India dengan wajah yang tenang keluar dari bilik operasi dan bertanyakan pada yang hadir untuk mengetahui siapa ahli keluarga pesakit “boleh saya tahu, siapa ahli keluarga pesakit?!” sambil mengerling matanya setiap sudut yang hadir. Dengan segera Qasidy dan Ibu-Bapa Qasidy berdiri dari tempat duduk mereka dan Qasidy segera berkata “doktor kami adalah ahli keluarga pesakit, bagaimana keadaannya doktor?” katanya sambil mengesat air matanya yang tidak disedari menitis ke pipinya. “Saya harap kamu tenang ya! terdapat banyak serpihan kaca di dalam otak pesakit dan juga terdapat keretakkan pada tengkorak pesakit. Tapi kami telah berjaya mengeluarkan serpihan kaca tersebut dan keretakkan tersebut berjaya kami rawat namun beliau disahkan koma dalam jangka masa yang lama” kata doktor sambil menghela nafas yang panjang.

Semua ahli keluarga Irfan berasa simpati atas kejadian tersebut dan pekerja-pekerja mereka turut merasakan perasaan yang sama. Suasana semakin suram ketika melihat Irfan berjaya menjalani operasi tersebut dan kelihatan beberapa jururawat yang terlibat dalam operasi itu sedang Irfan dipindahkan ke bilik ICU dan keadaannya begitu menyayat hati dan semua yang melawat Irfan berdoa agar Irfan akan segera sembuh seperti sedia kala.

Doktor tidak membenarkan sesiapa masuk ke dalam bilik ICU tersebut untuk sementara waktu dan hanya membenarkan mereka menjenguk dari cermin bilik ICU. Terdapat banyak wayar disambung di sekitar tubuh Irfan dan terdapat banyak luka di sekitar badannya yang telah dirawat semasa operasi sebentar tadi. Air mata mereka mengalir ke pipi, sayu hati mereka melihat keadaan Irfan terutamanya Ibu Qasidy. Qasidy mengimbas kembali peristiwa sebelum kejadian, dia telah memberi cadangan kepada Irfan bahawa adakan jamuan itu di rumah mereka namun Irfan tidak bersetuju dengan cadangan itu malah Irfan memujuk Qasidy untuk menyertai jamuan yang akan diadakan olehnya disalah sebuah kelab yang terkenal di ibu Negara “Qas jomlah lagipun kau tak pernah bekunjung tempat cam tu kan?! So aku nak bawa kau lihat suasana tempat tu and mesti meriah kalau kau join us” kata Irfan sambil menepuk-nepuk bahu adik sepupunya itu. “Ermm…tak maulah, aku tak minat pergi tempat cam tu lagipun kau bukannya tak tahu yang aku mana gemar pergi tempat yang sesak cam tu. Kalau kau nak pergi kau pergilah! Kau sampaikan salam aku jer dengan dorang ok! Tapi kau kena ingat jangan minum banyak sangat dan jangan pandu laju tau!” kata Qasidy sambil membalas tepukkan bahu dari Irfan. “Alah, alim sangatlah kau ni Qas. Susah sangat nak ajak kau ni, but it’s ok if you don’t want to join us, don’t forget to take care your self ok! If you feel hungry just calls pizza to send the meal for you.”kata Irfan sambil tersenyum kambing ke arah Qasidy. “Janganlah kau risau pasal aku ni, tau lah aku jaga diri yang kau tu ingat pesan aku tau jangan minum terlalu banyak dan jangan pandu kereta laju-laju” sambil membalas senyuman Irfan. Pada masa itu, mereka kelihatan sangat mesra dan kelihatan pancaran cahaya kegembiraan di wajah masing-masing.

Irfan mula berangkat pada jam 8 malam, hampir 7 jam Irfan bayangannya tidak muncul. Qasidy sejak tadi hanya ditemani beberapa DVD dan terdiri pelbagai tajuk filem yang baru dibelinya beberapa hari yang lalu. Qasidy gemar menonton cerita aksi dan seram seperti combat, disturbia, 30 days night dan banyak lagi. satu demi satu cerita tersebut ditonton olehnya masih belum kelihatan bayang Irfan. Sepasang kelopak matanya hampir layu namun dia tetap meneruskan untuk menunggu abang sepupunya itu kerana hatinya merasakan tiba-tiba cemas. Pada kebiasaannya Irfan akan pulang jam 12.30 pagi tetapi jarum jam menunjukkan jam 3 pagi namun batang hidung Irfan pun tidak kelihatan. Beberapa minit kemudian telefon bimbitnya yang diletak di tepi bantal berdering dan terdengar suara lelaki yang agak berusia memperkenalkan dirinya sebagai kakitangan syarikatnya memberi khabar buruk pada Qasidy bahawa Irfan terlantar di bilik operasi pembedahan kerana terlibat dengan kemalangan jalan raya. Sewaktu itu, Irfan bertembung dengan Treller panjang namun Irfan dapat mengelak dari bertembung dan melanggar sebatang pokok yang besar di tepi jalan berhampiran dengan kejadian.

Kebetulan pada masa itu, salah seorang pekerja syarikat mereka yang telah menyertai jamuan tersebut berada pada kawasan kejadian lalu segera menghubungi Ambulance. Dan orang yang sama juga telah menghubungi Qasidy untuk memberi khabar peristiwa itu.


Segala urusan masih berjalan seperti biasa walaupun ketiadaan Irfan. Qasidy sibuk menghadirkan diri beberapa mesyuarat untuk mendapatkan bekalan bagi menampung keperluan untuk projek yang akan datang. Keadaan pejabat begitu sunyi, semua kakitangan pejabat merasakan perasaan yang sama dan hampir setahun kejadian itu berlaku. Mereka sering terkenangkan sikap kenakalan Irfan terhadap kakitangan pejabat itu. Irfan seorang yang tegas dan adakalanya dia gemar berjenaka sehingga tidak kering gusi mereka ketawa. Sekali-sekala pada hujung minggu mereka melawat Irfan di hospital di mana irfan dirawat. Kelihatan luka-luka yang terdapat pada anggota tubuh Irfan sembuh tetapi Irfan masih belum sedarkan diri. Setiap pulang dari pejabat dan terdapat kesempatan, Qasidy akan melawat Irfan dan berborak-borak dengannya walaupun Irfan koma tetapi Qasidy yakin bahawa Irfan mendengar coletehnya.

Qasidy dan yang lain selalu berdoa agar Irfan akan kembali seperti sedia-kala. Kadang-kala mereka mengimbas kenangan-kenangan yang ditinggalkan oleh Irfan kepada mereka.


Ibu Umairah selalu menemani puteri sulungnya itu semenjak Umairah mula terlantar di hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu. Setiap pagi Ibunya mengurut tubuh Umairah, salah seorang jururawat telah memberi tunjuk ajar kepada beliau bagaimana untuk mengurut tubuh Umairah untuk merenggangkan otot-otot tubuhnya. Lisa amat bersimpati dengan keadaan Ibu Umairah kadang-kala kesihatan Ibunya itu tidak terjaga. Lisa dan Bapa Umairah selalu menasihati Ibu Umairah. Mereka sekeluarga selalu berdoa agar Umairah akan kembali seperti sedia-kala

“Umie biarkan Lisa jaga Kak Irah, Umie pergilah pulang rumah. Umie perlukan rehat lagipun badan Umie kelihatan lemah. Abah akan temani Umie pulang ke rumah”. Kata Lisa sambil memeluk tubuh kecil itu dengan manja sekali. “Betul cakap Lisa tu Umie. Abah pun tak mahu kesihatan Umie terjejas. Kalau Umairah sedar nanti dan melihat keadaan Umie macam ni mesti dia sedih. Jomlah, kita pulang dulu esok-esok kita lawat lagi ya!”Abah berkata sambil memimpin tangan isterinya. “Lisa tak ikut pulang sama ker?!Abah berkata sambil melemparkan secebis senyuman terhadap anak angkat mereka itu. “Bah tak palah Abah nanti jak Lisa balik sendiri. Biarlah Lisa temankan Kak Irah kat sini lagipun lama sudah lisa tak berborak dengan Kak Ira” kata Lisa sambil membalas senyuman Abah.
Lisa bercerita kepada Umairah bahawa dia meminati dengan seorang jejaka, jejaka ini adalah rakan salah seorang chatters yang dikenali sebagai Fadzil. Lisa memang gemar chatting, chatroom yang menjadi pilihannya ialah My Tak sangka pula jejaka itu berasal dari Kota Kinabalu Sabah. Hampir 3 bulan mereka berhubung melalui laman web tersebut dan sering berkongsi pendapat, berkongsi minat, pengalaman dan pelbagai lagi. Mereka tidak menyangka terdapat banyak persamaan diantara mereka. Kemudian Fadzil mengambil keputusan untuk membuat janji temu dengan Lisa. Pada mulanya, Lisa tidak yakin dengan pelawaan dari Fadzil tetapi beberapa minggu kemudian Lisa bersetuju untuk menuruti permintaan Fadzil lalu mereka pun bertemu di restoran StarBuck. Suasana dalam restoran itu sangat sesuai untuk pasangan yang bercinta, pelbagai jenis menu yang enak boleh didapati di restoran itu.

Sebelum pertemuan itu berlaku, Lisa berasa gementar dan tiba-tiba telefon bimbitnya berdering terpapar nombor postpaid Maxis yang tiada bernama lalu Lisa pun menjawab panggilan itu dengan serta-merta dan mendengar suara lelaki yang tidak dikenali dan suara itu memperkenalkan diri sebagai rakan chatting Lisa yang bernama Fadzil. “Assalamualaikum Lisa, apa khabar?! Tengah buat apa tu? Inilah kali pertama I call u” suara lembut Fadzil kedengaran di corong telefon. Lisa tergamam seketika dan kemudian menjawab salam itu. “Walaikumsalam, tak sangka u tau nombor I . I khabar baik dan tengah baca buku nota” kata Lisa sambil tersenyum malu. “Aik, u dah lupa kah?! Kelmarin I ada minta nombor u kan?! So, u yang kirim kat chattroom, dah lupakah?!kata Fadzil sambil ketawa kecil. Lisa tertawa dengan jawapan dari temannya itu.

Fadzil cuma ingin mengingatkan Lisa bahawa esok adalah hari minggu dan juga merupakan hari yang sesuai untuk mereka bertemu di restoran yang telah dipersetujui oleh mereka. “Jangan lupa tau! Esok adalah hari pertemuan kita. I pakai T-shirt putih bercorak jenama BUM dan pakai jeans hitam. So u pulak macam mana? Apa kata kita pakai color yang sama dan seluar jeans, setuju?! Kata Fadzil dan terdengar seperti suara yang gembira. Lisa bersetuju dengan pendapat Fadzil dan memaklumkan Fadzil bahawa dia akan memakai baju t-shirt berlengan panjang dan berseluar ladies jeans hitam.

Menjelang keesokkannya mereka pun bertemu ditempat yang dijanjikan dan pertemuan itu berjalan dengan lancar. Semenjak dari itu, hubungan mereka semakin rapat. Setiap hujung minggu Fadzil sering mengajak Lisa pergi bersiar-siar.

Setelah beberapa minit Lisa bercoleteh disamping Umairah dia pun mengambil keputusan untuk pulang ke rumah. “Kak Irah, Lisa nak pulang dulu ya. Ermm..esok lepas kuliah Lisa datang jenguk Kak Irah ok! Kata Lisa sambil bibirnya menghinggap di dahi Umairah.


Umairah kerap berkunjung di perpustakaan utama di ibu Negara, terdapat banyak koleksi buku berkaitan agama boleh didapati di perpustakaan tersebut. Semenjak Abahnya ditugaskan ke ibu Negara untuk mengajar di salah sebuah sekolah menengah di Selangor. Umairah kerap mengunjungi perpustakaan ditemani oleh Lisa adik sepupunya. Sekiranya terdapat masa terluang, mereka berdua akan menghabiskan masa tersebut di perpustakaan bersama. Semenjak setahun mereka berhijrah ke Kuala Lumpur, Ibu Umairah sering sibuk dengan pelbagai kursus berkaitan dengan agama Islam. Ibu Umairah merupakan ketua USIA di bahagian Selangor dan pelbagai kursus akan dikendalikan seperti kursus mandikan jenazah, ceramah agama dan sebagainya.

Kini Umairah sedang menunggu panggilan untuk kursus perguruan salah satu maktab perguruan Sabah dan Lisa pula sudah pun menamatkan kursus pengajian Diploma dalam bidang pengurusan perniagaan beberapa bulan yang lalu selepas keluarga Umairah berhijrah ke Kuala Lumpur dan kini Lisa sedang menunggu panggilan kerja yang dimohonnya di salah sebuah syarikat kontraktor terkenal di Kuala Lumpur.

Semenjak mereka berhijrah, hubungan mereka sekeluarga bertambah erat. Setiap hujung minggu mereka sekeluarga akan menghabiskan masa bersama dengan mengunjungi tempat-tempat yang menarik di sekitar Ibu Kota dan sekiranya cuti sekolah menjelang mereka sekeluarga akan pergi ke luar kota untuk mengunjungi tempat-tempat yang menarik di sekitar semenanjung seperti Genting Highlands negeri Pahang dan banyak lagi.

Di Ibu Kota pelbagai gerai makanan boleh didapati di beberapa kawasan di Ibu Kota. Sesekali mereka sekeluarga akan bertukar selera dan mencari pelbagai jenis makanan di sekitar gerai yang terdapat di Ibu Kota. Pada suatu malam tersebut ketika mereka pulang dari menjamu selera, Umairah memandu kereta Perodua Viva milik Abahnya untuk pulang ke rumah yang temani oleh Abah, Umi, dan Lisa, Umairah sepertinya melanggar seseorang dan dengan segera dia menghentikan kenderaan itu lalu Umairah tergesa-gesa turun dari keretanya dan melihat seorang jejaka berbadan sasa terbaring di hadapan kereta mereka. Kelihatannya, jejaka itu seperti dibelasah kerana terdapat lembam di bahagian pipinya. “ Paarp…” bunyi seperti melanggar sesuatu. “ Aaargh..” mereka menjerit dan kemudiannya Umairah bersuara “Abah, sepertinya Umairah terlanggar seseorang” kata Umairah dalam keadaan cemas. “Tue lah Umairah tak hati-hati bila memandu, tengok apa jadi sekarang ni?!” marah abah kepada Umairah. “Cepat…pergi tengok!” Abah, Umi dan Lisa bersuara dengan serentak. “Baiklah, Umairah akan pergi tengok”kata Umairah dengan cemas. “Abah, Umi cepat mari sini” jerit Umairah. Mereka pun dengan segera turun dari kereta itu dan melihat seorang jejaka terbaring di hadapan kereta mereka. Dengan segera mereka membawanya pergi ke hospital yang berdekatan untuk mendapat rawatan. Segala kos rawatan akan ditanggung oleh keluarga Umairah.

Thursday, September 17, 2009

Cerita Pada Hari ini 17/09/2009

Hari ini aku tidak berasa sibuk sangat, arrival pun tak banyak cuma aku handle junior dan ajar dia tentang selok belok tugasan yang biasa kami lakukkan sebagai Front liner. Junior aku ini boleh tahan juga, mudah faham apa yang kami ajar tapi kadang-kadang aku pening juga dengan dia ini terlalu banyak soal sampaikan kadang-kadang aku yang blurr. Aku pun macam dulu juga, baru-baru saja bertugas sebagai Front liner seperti patung tidak tahu apa mahu dilakukan tapi berkat kesabaran dan keinganan untuk berkerja tu yang membuatkan aku cepat untuk belajar apa yang biasa mereka lakukan.
Lama-kelamaan, aku rasa gembira bertugas dihotel ini, staff disini bekerja seperti satu keluarga. Mesti aku terasa rindu dengan mereka sekiranya aku mendapat peluang perkerjaan yang lain. baiklah sampai sini sahaja coleteh kita pada hari ini.

Wednesday, September 16, 2009


16 September 2009 (11.02pm)

Perjalanan kehidupan ini banyak perlu kita pelajari. Pelbagai rentak hidup di dunia ini dapat kita lihat dengan hanya kebijaksanaan serta keimanan kita yang akan dapat atasi segalanya. Aku sebagai manusia aku akui banyak sekali aku gagal dalam kehidupan ini tapi tidak bermakna aku akan berpatah semangat. Aku akan sentiasa bangkit semula, aku sedia untuk bersaing dalam dunia yang serba maju ini, walaupun aku tahu banyak dugaan perlu aku tempuhi namun aku yakin berkat kesabaran ku akan ada hikmah disebalik apa yang aku usahakan.
Keluargaku serta rakan-rakanku sentiasa memberikan sokongan moral kepadaku. Aku amat hargai yang mereka telah berikan kepadaku. Aku amat bersyukur kerana memiliki mereka yang begitu prihatin akan diriku.

Kini aku memiliki seorang kekasih yang amat menghargai diriku. Aku teramat merasakan kebahagiaan bersamanya, kami jalinkan hubungan hampi 3bulan. Aku harap semuanya akan berjalan dengan lancar. Aku akan berjanji kepada diri sendiri akan aku lakukan yang terbaik untuk diriku serta akan aku balas jasa ayahku yang selama ini telah menyara hidup. Al-fatihah juga untuk arwah kakak ku Norealiaza Binti Sikhalid yang telah meninggal 6tahun lepas dan tidak dilupakan arwah ibuku yang telah meninggal 2tahun yang lepas.